Hoe wordt bepaald in welke sporthal gespeeld wordt?

Monique Tijsterman is coördinator evenementen van het NHV. Als er een interland plaatsvindt, zorgt zij samen met haar collega’s en de vrijwilligers dat alles tot in de puntjes geregeld is: van de programmaboekjes tot de beveiliging. Het eerste punt dat op haar lange to-do-lijst staat, is het regelen van een locatie. Hoe gaat dat nu in zijn werk? Monique legt het uit.

Hoe komt de datum en tijd van een interland tot stand?
“Voorafgaand aan het seizoen maakt de Europese Handbal Federatie (EHF) een wedstrijdkalender bekend. In deze kalender staan de interlandweken voor de dames en heren. Het NHV krijgt twee opties toegewezen voor een wedstrijd, bijvoorbeeld 24 of 25 mei. Op een van deze dagen moet de interland plaatsvinden.

Zodra dit bekend is, vragen we de beschikbaarheid van verschillende sporthallen in Nederland op. Daarnaast legt mijn collega contact met de tv-zenders NOS en Ziggo om te kijken welke dag en tijdstip hen het beste uitkomt. Onze uitgangspositie is zoveel mogelijk live handbal op televisie, dus houden we daar graag rekening mee met het plannen van de wedstrijden. Tot slot spelen contractuele afspraken een rol.”

Waarom spelen de Oranjedames in Almere? En waarom al meerdere keren in Eindhoven?
“Allereest zijn we blij dat we in Almere spelen, aangezien de samenwerking en organisatie daar altijd erg goed gaat. De reden dat we niet in een grotere hal spelen is, omdat deze niet beschikbaar was op 2/3 juni. Daarnaast is het onze intentie om verspreid over het land wedstrijden te spelen, zodat alle fans de kans krijgen om ‘in de buurt’ naar een wedstrijd te kijken.

Toch hebben de Oranjedames al meerdere keren in Eindhoven gespeeld. Dit komt omdat er maar weinig sporthallen in Nederland zijn met een capaciteit van 6000 handbaltoeschouwers. Er zijn meerdere grote sporthallen, maar er moet wel een handbalvloer ingelegd kunnen worden. Vaak gaat dit ten kosten van het aantal plaatsen op de tribunes.”

Tot slot een prangende vraag van veel mensen: Waarom spelen we niet Ahoy of de Ziggo Dome?
“Het is zeker de ambitie en droom van het NHV en de Oranjedames om in Ahoy of Ziggo Dome te gaan spelen. Er komt echter heel veel bij kijken. De huur van Ahoy of de Ziggo Dome is tegen een fiks bedrag. Daar komt bij dat alles opgebouwd moet worden: er ligt geen vloer, er zijn niet genoeg kleedkamers voor de teams, scheidsrechters, de doping etc. Het vraagt om een grote investering en dat geld hebben wij niet zomaar klaarliggen. Daarbij zullen de kosten van een kaartje een stuk duurder worden.”