Spelplezier van kinderen voorop

Waarom jeugdhandbal verandert!
Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en vooral kindvriendelijker maken wel. De werkgroep talentontwikkeling van het NHV werkt sinds 2012 aan het plan dat deze cultuurverandering binnen de handbalsport mogelijk moet maken. 
Er is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto ‘Spelplezier voorop’ zijn er nieuwe spelregels bedacht voor het handbal in de D-, E-, F- en H-jeugd. Dit seizoen zijn deze bij de H- en F-jeugd ingevoerd. Komend seizoen volgt de E- en het jaar erna de D-jeugd.
Bij het bedenken van de nieuwe handbalvisie voor kinderen t/m 12 jaar is door de werkgroep onder meer gekeken naar vernieuwingen in andere handballanden en bij andere (bal- en team)sporten.

Nieuwe spelvisie bij de F-jeugd
In seizoen 2014-2015 zijn de aanpassingen in het handbalspel vooral gericht geweest op de F- en H-jeugd. Zo wordt bij de F-jeugd (ook wel ‘mini’s’ genoemd) voortaan in het hele land gespeeld op een klein veld, met minidoelen en een zachte bal. De speelwijze is kort samengevat: op de eigen speelhelft verdedigen (allemaal storen), de keeper mag mee in de aanval en alle spelertjes mogen tijdens de wedstrijd op doel staan. Alleen dat is al goed voor een extra spannend/leuk wedstrijdelement, want na elke aanval rijst de vraag: ‘Wie is er nú als eerste terug in het doel?’. Kortom dynamiek op alle fronten!
In deze folder vind je meer informatie over de speelwijze bij de F-jeugd. Uit evaluatie blijkt dat de aanpassingen van het spel over het algemeen als erg positief worden ervaren. Belangrijke aandachtspunten zijn nu nog vooral het opleiden van begeleiders en spelleiders, zodat zij de kinderen zo goed mogelijk kunnen ‘sturen’ tijdens hun spel. Daarnaast wordt met het organisatorisch kader van de verenigingen gekeken naar een optimale organisatie van de wedstrijdjes (competitie en/of toernooien) in zo klein mogelijke regio’s.

Aanpassingen bij de E-jeugd in seizoen 2016-2017
Komend seizoen zullen de eerste wijzigingen bij de E-jeugd van toepassing zijn. De belangrijkste aanpassing is dat er voortaan met één speler per team minder gespeeld wordt, dus 5 tegen 5 plus keeper. Daarnaast wordt, net als bij de F-jeugd, ook bij de E-jeugd zoveel mogelijk ‘offensief verdedigd’, dus met als doel om de bal te veroveren/onderscheppen. Ten slotte zijn er ook bij de E-jeugd na afloop van de wedstrijd voor alle spelers shoot-outs (speler tegen keeper). Ieder kind gooit een keer, ieder kind keept een keer. 
In deze folder vind je meer informatie over de achtergronden en wijzigingen bij de E-jeugd vanaf seizoen 2016-2017.Wij realiseren ons goed dat het tijd vraagt om alle partijen aan deze veranderingen binnen het jeugdhandbal te laten wennen. Het is logisch dat niet alles in één keer vlekkeloos verloopt. Maar we hebben het volste vertrouwen dat de nieuwe spelregels gegarandeerd extra spelplezier gaan opleveren voor alle handballende meisjes én jongens. In sommige regio’s is dat al wel bewezen. Dus dat is het doel wat we voor ogen houden.

Verschillende betrokkenen, zoals het bestuurlijk en organisatorisch kader, trainers, begeleiders, scheidsrechters en ook vooral de ouders van de kinderen moeten allemaal zo goed mogelijk geïnformeerd worden. Daar wordt de komende periode hard aan gewerkt en begint al nu met het verspreiden van een folder en de organisatie van workshops/clinics door het hele land. Zo hopen wij zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ontstaat er bij de wedstrijd een verschil van mening/inzicht? Houd dan in het achterhoofd dat de kinderen ‘gewoon lekker willen handballen’.

Clinics/workshops ‘Handbal bij de E-jeugd’
Om de nieuwe speelwijze bij de E-jeugd zo goed mogelijk uit te leggen aan alle betrokkenen organiseerde het NHV workhops/clinics door het hele land. Deze duurde ca. 1,5 uur en bestond uit 3 onderdelen:

  1. Uitleg over de nieuwe speelwijze d.m.v. een presentatie met filmpje
  2. Training voor de E-jeugd met verschillende, passende spelvormen
  3. Wedstrijdje met begeleiding volgens de nieuwe spelvisie

Het is voor (clusters van) verenigingen mogelijk om deze clinic gratis bij het NHV aan te vragen. Wat we hier wel nodig hebben is:

  • Een (vergader)zaaltje met projectiescherm of witte muur
  • Een regulier handbalveld (40 bij 20 meter), bijvoorbeeld een buitenveld of sporthal gedurende 1 uur
  • Handbaldoelen met ‘latverlagers’
  • Minimaal 12 (maximaal 15) kinderen in de E-jeugdleeftijd (9 of 10 jaar)
  • Minimaal 8 trainers, begeleiders en/of spelleiders

Het organiseren van deze workshop/clinic kan in het weekend, maar bijvoorbeeld ook doordeweeks op een trainingsavond.

Het NHV zorgt er voor dat 2 personen de workshop/clinic (bege)leiden en dat de verenigingen in de buurt ook worden uitgenodigd om de clinic bij te wonen.

Wil je met jouw vereniging(en) de lokale organisatie van een workshop/clinic faciliteren? Vul dan dit formulier in. Het is ons doel om in alle 48 handbalclusters in Nederland de komende maanden een clinic te organiseren, dus wij hopen snel veel reacties te mogen ontvangen!

Workshopleiders en clinicgevers gezocht!
Voor de organisatie van de workshops/clinics zijn wij (in een aantal regio’s) ook op zoek naar enthousiaste trainers of handballiefhebbers, die willen helpen bij het realiseren van de ‘cultuurverandering’ binnen het kinderhandbal. Heb je interesse om de presentatie te verzorgen en/of de handbalclinic te geven? Vul dan dit formulier in.

Vragen?
Mochten er naar aanleiding van deze informatie nog vragen zijn, kun je deze sturen naar jeugdhandbal@handbal.nl.